binnenplaats - Joost Baars

Verschenen in februari 2017 bij Uitgeverij Van Oorschot.
Bekroond met de VSB Poëzieprijs 2018.
Genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut.
Kanshebber voor de Awater Poëzieprijs 2018.

‘De bundel is in zekere zin een poging [van iemand die helemaal seculier is opgevoed] om religieuze taal te gebruiken. Wat ik niet wilde is dat dat “spiritual but not religious” zou worden. Ik wilde een zekere grens over, een grens van wat de usance is bij mystieke poëzie en ook bij de manier waarop we in de samenleving over religie praten. De Jij [met hoofdletter] is eigenlijk net over de grens van het betamelijke als je het over religie in literatuur hebt. Dat was belangrijk, omdat we anders bijvoorbeeld dit gesprek er niet over zouden hebben. Ik wilde dat mensen daar een beetje over struikelden.’ (uit het interview door Erik Jan Harmens voor Literatuurplein.nl)

Op 19 maart 2017 ging ik bij VPRO Boeken met Jeroen van Kan in gesprek over Binnenplaats. Bekijk dat gesprek hier.

In de nacht van 25 op 26 januari 2018 sprak ik met Pieter van der Wielen bij het radioprogramma Nooit Meer Slapen. Beluister dat gesprek hier.

Lees gedichten uit Binnenplaats:

Quotes uit de pers vind je hier (inclusief links naar hele stukken).

Binnenplaats staat op Hebban, Boekmeter en Goodreads.


Bestellen

Steun de lokale boekhandel (en de bundel) door hem daar aan te schaffen. Hier en hier vind je er eentje bij jou in de buurt.

Toch online? Steun een mooi poëzieinstituut en ga naar Boekhandel Perdu. Of koop direct bij de al even mooie Uitgeverij Van Oorschot.