Vicky Francken won gisteren voor haar mooie bundel Röntgenfotomodel de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut. Ook mijn bundel Binnenplaats was genomineerd, en de jury had daar de volgende mooie woorden voor over:

De bundel Binnenplaats van Joost Baars opent met een groot alarm, met paniek waarin de dichter de taal waarover hij nog beschikt ‘112’t’. Er zijn meer dichters geweest die het tekortschieten van taal ten opzichte van ervaren leed hebben benadrukt. Toch kan de beschrijving van ervaring poëzie op het scherpst van de snede opleveren. Bij Baars is het leed concreet voelbaar en dichtbij, en het effect is dat zijn poëzie in de buurt komt van een gebed aan een afwezige god. Met de dood voor ogen wordt de dood zelf aangesproken. Binnenplaats is een strak, en indrukwekkend gecomponeerde bundel, vol zelfreflectie. Het toont het brede palet van het kunnen van de duidelijk zeer belezen dichter. Inkeer is het thema van de eerste afdeling, in het tweede deel wordt de wereld ingegaan en worden enkele inspirerende bewoners ervan bezocht, onder wie Tom Waits, Emily Dickinson en Werner Herzog. Daarna volgen prachtige vertalingen van de Sonnets of desolation van Gerard Manley Hopkins, waaronder het sonnet met de fameuze regel ‘Geen ergst, kan niet. Wat steekt voorbij verdriet’. Deze keuze sterkt de thematiek van ontreddering die door de hele bundel geweven is. Vogels beheersen de laatste afdeling: ze bevolken de wereld zoals die is, met al haar bedreigingen en schoonheden. Binnenplaats is een rijp en betekenisvol debuut van een dichter die zijn stiel volledig beheerst en ongetwijfeld nog verder zal ontwikkelen.

Eerder sprak ik  bij VPRO Boeken met Jeroen van Kan, en had ik een  mooi gesprek met Erik Jan Harmens voor Literatuurplein.nl.  In het kader van de nominatie kwam de VPRO bovendien langs om te filmen hoe ik met Boi Akih repeteerde voor onze voorstellingen in de Amsterdamse Roode Bioscoop (22 juni) en Leeszaal Rotterdam West (29 juni).  Dat filmpje is hieronder te bekijken.