top of page
binnenplaatscover.jpg

BINNENPLAATS

Binnenplaats verscheen in februari 2017 bij Uitgeverij Van Oorschot, kende vijf drukken, een lading mooie recensies (en een enkele lelijke), werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs, de Herman de Coninckprijs en bekroond met de laatste VSB Poëzieprijs in de geschiedenis.

De VSB-jury vond het een 'hallucinante, mystieke bundel', waarin ik 'in deze steeds verder seculariserende westerse cultuur een volstrekt nieuwe en authentieke taal' vond, 'die alle vaste religieuze idiomen vermijdt.' Dat is een heel mooi, groot compliment. Tegelijk is het ook een heel persoonlijke, kwetsbare bundel, en het was een indrukwekkend en ook een beetje intimiderend om met een boek dat zo klein van toon is meteen zo groots onthaald te worden.

Bovenal is het een boek over geloof in het leven in het licht van de dood, denk ik. In persoonlijke zin en in politieke zin. Ik ben er nog steeds heel trots op. De cover, ontworpen door Christoph Noordzij, toont een prachtig kunstwerk van de Amsterdamse kunstenaar Anneke de Soete.

iemandanders_edited.jpg

iemand anders

In 2012 publiceerde ik iemand anders als eerste deel in mijn chapbookreeks Halverwege Chapbooks. Deze reeks bestond uit kleine, gecrowdfunde dichtbundeltjes, waarbij men voorafgaand aan de druk éénmalig de kans kreeg het boekje aan te schaffen. Met het verdiende geld, financierde ik vervolgens de oplage. Uitgeven zonder subsidie en commercie (maar, het moet gezegd, wel met een hoop gratis arbeid om dat te compenseren).

iemand anders kwam deels voor uit gesprekken met een psycholoog, die ik simpelweg optekende. Daaruit kwamen later weer de gebeden voort die in Binnenplaats belandden. Eén van de gedichten in het chapbook bracht het tot de top 100 van de Turing Gedichtenwedstrijd.

1001004005773618.jpg

30 + 30: ZESTIG GEDICHTEN UIT BINNEN- EN BUITENLAND

Samen met Thomas Möhlmann organiseerde ik jarenlang de Dichtersmarathon. Eerst in Perdu, later in de Tolhuistuin en weer later als onderdeel van het Read My World-festival. De Dichtersmarathon is een soort live bloemlezing: dertig dichters lezen zichzelf en dertig anderen. In 2008 mochten we van Uitgeverij Prometheus die live bloemlezing op papier vatten in dit toch wel erg leuke boekje waarvan er bijna nooit een is verkocht. Ik vertaalde voor de gelegenheid het gedicht 'I know a man' van Robert Creeley en (samen met Thomas) het gedicht 'America' van Allen Gindsberg, zodat Els Moors het kon voorlezen. Inmiddels is het wel een beetje een collector's item geworden, denk ik.

Book no.1
Book no.2
Book no.3
bottom of page