top of page

Het overzicht van voordrachten en programma’s in het verleden hieronder gaat terug tot 12 oktober 2014. Voor eventuele komende optredens kijkt u hier.

2022

Vrijdag 6 mei nam ik deel aan de productie 'Dichter Bij Leedvermaak', door Joni Zwart en Laura van Zuylen, een zijprogramma bij de opvoering van de Leedvermaak-trilogie van Judith Herzberg door Het Nationale Toneel. Locatie: Theater Aan Het Spui, Den Haag.

Dinsdag 3 mei las ik voor tijdens de Dag Van Empathie in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam

Zondag 24 april las ik voor en ging ik in gesprek met Ineke Holzhaus in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam.

2021
 

Zaterdag 16 oktober las ik voor tijdens het Ålesund Litteraturfestival in Ålesund, Noorwegen.

Zondag 11 april gaf ik een lezing over het begrip 'moedertaal' tijdens een middag over dat begrip bij Paul Celan in Perdu, Amsterdam.

2020
 

Vrijdag 3 juli interviewde ik Lamia Makaddam en Abdelkader Benali tijdens de presentatie van Makaddams dichtbundel Je zult me vinden in elk woord dat ik schrijf, in Perdu in Amsterdam.


Donderdag 6 februari las ik voor bij de presentatie van de dichtbunde; Generaties van Gilles Boeuf, in Perdu in Amsterdam.

2019

Zondag 27 oktober las ik voor tijdens de poëzie-estafette in het Utopodium in Lelystad.

Vrijdag 18 oktober las ik voor uit de Berberbibliotheek tijdens het Berberbibliotheekbal op het festival Read My World in Amsterdam.

Woensdag 25 september las ik voor uit en vertelde ik over mijn werk bij de Protestantse Gemeente Abcoude.

Zondag 7 juli las ik voor tijdens het festival Poëzie In De Pastorie in Holsbeek, België.

 

Donderdag 27 juni las ik voor in Boekhandel van Rossum in Amsterdam, uit mijn vertalingen van gedichten van Joy Ladin tijdens de presentatie van het nummer van tijdschrift Terras waarin ze werden gepubliceerd.

 

Vrijdag 21 juni las ik voor tijdens de Poëzienacht in de Burcht in Leiden.

 

Zaterdag 4 mei las ik tijdens Theater Na De Dam in Podium Mozaïek in Amsterdam een gedicht voor van Mohammed Chacha, uit het boek Vallende Tijd.

 

Zaterdag 4 mei las ik bij Dodenherdenking bij het monument De Zittende Vrouw in Bos en Lommer, Amsterdam, twee gedichten voor: deze van mijzelf en het gedicht ‘De emigrant’ van Mohammed Chacha.

 

Donderdag 11 april modereerde ik tijdens de avond Vertalersgeluk het gesprek met en tussen vertalers Edith Koenders, Adriaan van der Hoeven, Jona Hoek en Liesbeth van Nes.

 

Dinsdag 26 maart las ik in de Nieuwe Liefde in Amsterdam, samen met dichters Anne Vegter, Dean Bowen en Nisrine Mbarki gedichten voor uituit Vallende tijd, het laatste deel van de Berberbibliotheek. Samensteller Asis Anyan lichtte toe.

 

Donderdag 28 maart sprak ik in Boekhandel van Rossum, Amsterdam, met Vonne van der Meer over haar roman Vindeling.

 

Dinsdag 19 februari sprak ik bij Boekhandel van Rossum in Amsterdam met Tomas Lieske over zijn nieuwe bundel Keto Stiefcommando.

 

Donderdag 31 januari las ik in Perdu, Amsterdam, tijdens de Dichtersmarathon, twee gedichten van mijzelf en een van Christopher Dewdney, in een vertaling van Peter Abspoel.

 

Donderdag 31 januari sprak ik in Boekhandel van Rossum met Vicky Francken over haar bij Uitgeverij crU verschenen alternatieve Poëzieweekgeschenk Blauw is tweekleurig.

 

Zondag 27 januari gaf ik bij NBP Wassenaar een lezing over poëzie, muziek en gebed. Samuel Vriezen speelde delen uit zijn pianocomposititie Within Fourths/Within Fifths.

 

Zaterdag 19 januari las ik, op het festival Writer’s Unlimited/Winternachten, samen met Dean Bowen en Anne Vegter Berberse poëzie voor uit Vallende tijd, het laatste deel van de Berberbibliotheek.

2018

 

Zaterdag 24 november las ik voor bij De Nacht van Vonk & Zonen in Studio,  Antwerpen. Een keer bij Fatena’s Poëziesalon en een keer in de Grote Zaal.

 

Vrijdag 26 oktober t/m maandag 29 oktober was ik te gast bij het Tanta International Festival of Poetry in Egypte.

 

Donderdag 18 oktober ging ik in Boekhandel van Rossum in Amsterdam in gesprek met A.N. Ryst over zijn laatste roman De nadagen.

 

Donderdag 4 oktober las ik in Perdu in Amsterdam voor tijdens Lascaux: een avond over mystiek en erotiek in de hedendaagse kunst en poëzie, met ook Edwin Fagel, Deborah de Robertis, Laurette Massant, Rim Battal, Bas Buissink & Polly Pollet.

 

Donderdaf 30 augustus las ik voor in Boekhandel van Rossum in Amsterdam tijdens de presentatie van de vierde bundel van Edwin Fagel: het extatische landschap in.

Zondag 26 augustus gaf ik een masterclass/interview bij het International Writer’s Collective, bij Boekhandel van Rossum in Amsterdam.

 

Zaterdag 18 augustus las ik voor tijdens de Zomerse Zaterdagen bij Boekhandel Het Leesteken in Purmerend.

 

Zaterdag 4 augustus las ik voor tijdens het Poëziefestival Het Tuinfeest in Deventer.

 

Zondag 29 juli las ik voor in Café de Engelbewaarder, Amsterdam tijdens een aflevering van Zomerengelen.

 

Donderdag 28 juni sprak ik bij Boekhandel van Rossum in Amsterdam met Peter Verhelst over zijn roman Voor het vergeten.

 

Zaterdag 23 juni las ik voor op het Sunsation Festival in Lelystad.

 

Vrijdag 8 juni las ik voor in de Arenbergschouwburg in Antwerpen, bij de uitreiking van de Herman de Coninckprijs, samen met de andere genomineerden Ester Naomi Perquin (winnares), Marije Langelaar, Hester Knibbe, Nachoem M. Wijnberg en Tonnus Oosterhoff.

 

Dinsdag 29 mei t/m zondag 3 juni was ik te gast bij het Poetry International Festival in Rotterdam. Ik las o.a. in een programma met Dolores Dorantes en Goran Čolakhodžić, en samen met de worldjazz-improgroep Boi Akih tijdens de slotavond. U kunt de voordrachten hier terugkijken.

Zondag 27 mei was ik te gast bij de Vrienden van de Plantage, in Café Eik en Linde in Amsterdam, waar ik voorlas uit Binnenplaats en in gesprek ging met Jos van Hest.

Vrijdag 4 mei las ik voor bij Passa Porta in Brussel, samen met Joost Decorte en Thomas Möhlmann.

Vrijdag 13 april las ik voor, op uitnodiging van Stichting Perdu, bij het Wijsgerig Festival Drift.

 

Donderdag 12 april ging ik bij Boekhandel van Rossum in Amsterdam, in het kader van de Maand van de Filosofie, met schrijver Roelof Ten Napel een tweegesprek aan over de filosofie die ons inspireert.

 

Donderdag 29 maart speelde ik met Boi Akih een avondvullende voorstelling in de Roode Bioscoop, Amsterdam.

 

Vrijdag 9 maart vond in Perdu, Amsterdam een grote avond rondom Binnenplaats plaats. Met lezingen van Frank Keizer, Jannie Regnerus en Enrieke Damen. Ik las gedichten.

Woensdag 7 maart werd ik in Grand Café De Burcht, Leiden geïnterviewd door Han Ruijgrok tijdens de opnames van de Boekenweekspecial van Sleutelstad FM. Ik las ook voor.

Woensdag 7 februari las ik voor in Zaal3, Den Haag, tijdens het programma Over boeken… van Kees ’t Hart.

Zondag 4 februari hield ik op uitnodiging van Janneke Stegeman een toespraak in de Ekklesia Amsterdam, in de reeks ‘Profeten van nu’.

 

Vrijdag 2 februari las ik bij Boekhandel van Rossum in Amsterdam bij de presentatie van Willem Jan Ottens nieuwe bundel Genadeklap. Ook aanwezig: Marjoleine de Vos en Tomas Lieske.

 

Vrijdag 26 januari las ik met Kira Wuck en Demi Baltus bij Athenaeum Boekhandel Haarlem.

 

Donderdag 25 januari werd mij in Theater Diligentia in Den Haag de VSB Poëzieprijs uitgereikt.

 

Zondag 21 januari las ik samen met Lieke Marsman, Anne-Fleur van der Heiden, Sjaan Flikweert en Klaas Knooihuizen voor tijdens de 24e editie van Frontaal in Rotterdam.

 

Zaterdag 20 januari las ik samen met Tonnus Oosterhoff en Mieke van Zonneveld voor in de Bovenkamer in Groningen. We gingen in gesprek met Coen Peppelenbos.

 

Vrijdag 19 januari las ik tijdens het literatuurfestival Winternachten/Writer’s Unlimited voor tijdens het programma Dichten In Dunglish, samen met Charlotte van den Broeck, Dean Bowen, Çağlar Köseoğlu, Veva Leye, Samira Saleh, Mia You en Nguyễn Nam Chi.

 

Vrijdag 19 januari ging ik tijdens het literatuurfestival Winternachten/Writer’s Unlimited in gesprek met Hasnae Bouazza over een favoriet boek van me: Hoping against hope/Hopeloos hoopvol van John Caputo.

 

Donderdag 18 januari las ik voor met de improgroep Boi Akih tijdens het openingsprogramma van het literatuurfestival Winternachten/Writer’s Unlimited.

 

Zondag 14 januari ontving Daan Doesborgh in Schunck (Heerlen) vier genomineerden voor de VSB Poëzieprijs: Joost Baars, Marije Langelaar, Tonnus Oosterhoff en Mieke van Zonneveld.

 

Zaterdag 13 januari ontvingen Jan Baeke en Feline Steekstra in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam vier genomineerden voor de VSB Poëzieprijs: Joost Baars, Charlotte Van den Broeck, Marije Langelaar, Tonnus Oosterhoff en Mieke van Zonneveld.

 

Donderdag 11 januari las ik voor en werd ik geïnterviewd door Piet Piryns tijdens ‘Een winterse editie van de Nacht’ in Utrecht. Ook aanwezig: Tonnus Oosterhoff, Charlotte Van den Broeck, Marije Langelaar en Mieke van Zonneveld.

 

2017

 

Zondag 31 december las ik samen met Ineke Riem en Fetze Pijlman bij de Oudjaarsdienst in de Keizersgrachtkerk in Amsterdam.

 

Donderdag 14 december sprak ik bij Boekhandel van Rossum met vertaler Harry Oltheten over het boek De dagboeken (1903-1919) van W.N.P. Barbellion.

 

Vrijdag 24 november las en speelde ik met de band Boi Akih tijdens het festival Explore The North in Leeuwarden. Eerder op de dag was ik met Sander Kok en Esther Sprikkelman onderdeel van het panel ‘Hoe schrijf ik een boek?’

 

Maandag 20 november las en speelde ik in De Tanker in Noord (Amsterdam) met de band Boi Akih, tijdens een improavond waar ook de Canadese groep Pugs & Crows speelde.

 

Zondag 29 oktober las ik in Lelystad voor tijdens een middag van de Dijkdichters.

 

Zaterdag 28 oktober las ik voor op het Geestdrift Festival in Utrecht, samen met Willem Jan Otten, Rozalie Hirs, Edwin Fagel en John Caputo.

 

Vrijdag 27 oktober las ik voor op de Vrije Universiteit in Amsterdam tijdens de presentatie van Hopeloos hoopvol, de Nederlandse vertaling van Hoping against hope van de Amerikaanse filosoof/theoloog John Caputo.

 

Donderdag 26 oktober las ik voor tijdens de avond Borne Doet Poëzie in Borne.

 

Zondag 22 oktober las ik voor in Café De Ruimte, Amsterdam, tijdens de concertserie Nieuwe Noten van Fie Schouten. Ook met: Ensemble Scordatura en Nora Mulder.

Zondag 1 oktober ging ik in Perdu in Amsterdam, samen met Mia You, in gesprek met de Amerikaanse dichter CAConrad.

 

Vrijdag 22 september las ik voor tijdens de Bonte Avond in het Tijdelijk Museum in de voormalige Bijlmerbajes, Amsterdam. Met kunstenaars uit verschillende disciplines.

 

Donderdag 21 september was ik te gast bij Donderdagen van de Poëzie in Bibliotheek Permeke in Antwerpen. Ik las voor uit Binnenplaats en ging in gesprek met Johan De Boose.

 

Dinsdag 19 september las ik voor in de Vondelkerk in Amsterdam, tijdens de 23e editie van Duizendenéén Film & Poëzie: Speak Up!.

 

Zondag 17 september las ik tijdens het Music & Poetry Festival voor uit Binnenplaats in De Nieuwe KHL in Amsterdam. Ik las de zes vertaalde ‘Sonnetten van desolatie’ (Gerard Manley Hopkins), om en om met de door pianist Keiko Shichijo vertolkte Six dances van Komitas Vardapet. Ook las ik in een improvisatie met de jazzgroep Rembrant Frerichs Trio.

 

Zaterdag 16 september las ik in De Nieuwe KHL in Amsterdam, samen met Hélène Gelèns, Hannah van Binsbergen en Samuel Vriezen voor tijdens de Poetry Afternoon van het Music & Poetry Festival Amsterdam.

 

Zondag 3 september speelde ik met Boi Akih op het Uitfestival Den Haag.

 

Zondag 27 augustus las ik voor tijdens de Uitmarkt/Boeken aan zee, aan de Oosterdokskade in  Amsterdam. Samen met Maartje Smits en Thomas Möhlmann.

 

Zondag 30 juli las ik voor in  Café De Engelbewaarder, Amsterdam, bij het programma Zomerengelen. Ook met: Tsead Bruinja, Charley el Ranzino, Erica De Stercke, Marcel Ozymantra, Martin Wijtgaard en ZEA.

 

Zondag 16 juli las ik voor tijdens het festival Dichters in de Prinsentuin in Groningen.

 

Zondag 2 juli las ik samen met Thomas Möhlmann voor in Boekhandel Laan in Castricum.

 

Donderdag 29 juni las ik voor in Leeszaal Rotterdam West, in een dubbelprogramma met de band Boi Akih, die ook hun programma Liquid Songs met Ryoko Imai en Tobias Klein speelden.

 

Zondag 25 juni las ik kort voor bij een optreden van Boi Akih met Ryoko Imai tijdens de Impro Picknick bij de Roze Tanker in Amsterdam Noord, waar ook vele andere mooie muzikanten speelden.

 

Donderdag 22 juni las ik voor in theater de Roode Bioscoop in Amsterdam, tijdens de avondvullende voorstelling Klank woord & beeld, samen met improgroep met Boi Akih en videokunstenaar Martijn Grootendorst.

 

Zaterdag 17 juni las ik voor tijdens de Avond van de Poëzie van Stichting Groede Literair in Groede. Ook aanwezig: Vicky Francken, Onno Kosters en Lieke Marsman.

 

Vrijdag 2 juni, 17.00 uur las ik uit Binnenplaats bij de presentatie van het boek Heilige onrust van de Groningse hoogleraar ethiek Frits de Lange, in de Keizersgrachtkerk in Amsterdam. Ook met theoloog Tom de Haan en actrice en programmamaker Sophie Frankenmolen.

 

Donderdag 1 juni, 21.30 uur vindt de uitreiking plaats van de C. Buddingh’-prijs. Ik lees daar voor samen met de andere genomineerden: Vicky Francken, Paul Meeuws en Tijl Nuyts. Ook gaan we in gesprek met festivaldirecteur Bas Kwakman. Meer info hier. Tickets hier.

 

Donderdag 25 mei las ik uit Herman Gorters Mei tijdens de laatste editie van LeesMei in RoodNoot, Utrecht.

 

Vrijdag 19 mei las ik voor bij Dorpsvreugd in de Vrijplaats in Leiden. Erik Bindervoet en Dorien Dijkhuis lazen ook.

 

Vrijdag 12 mei was ik te gast bij Poetry Preview in Boekhandel v/h Van Gennep in Rotterdam, samen met de andere genomineerden voor de C. Buddingh’-prijs (Vicky Francken, Paul Meeuws en Tijl Nuyts).

 

Donderdag 11 mei ging ik in de Balie in Amsterdam in gesprek met Willem Jan Otten over de film The Sacrifice van Andrej Tarkovsky.

 

Zaterdag 6 mei was ik samen met Thomas Möhlmann te gast bij Ontmoet de dichter… in Poëziecentrum Nederland in Nijmegen.

 

Zaterdag 29 april las ik gedichten voor bij de talkshow Wrik in het Torpedotheater in Amsterdam.

 

Zaterdag 29 april las ik voor bij Boekhandel van Rossum tijdens de BoekenBuurtBorrel in het kader van Bookstore Day.

 

Zondag 23 april las ik voor uit Binnenplaats op uitnodiging van Linnaeus Boekhandel, tijdens het Bredewegfestival in Amsterdam, bij het programma Poëzie onder lampenkap.

 

Donderdag 20 april ging ik bij Boekhandel van Rossum in Amsterdam in gesprek met filosoof en dichter Henk van der Waal, over zijn nieuwe boek Mystiek voor goddelozen.

 

Woensdag 19 april las ik samen met Vicky Francken en Thomas Möhlmann voor uit Binnenplaats tijdens Verse Verzen bij Boekhandel Over Het Water in Amsterdam Noord.

 

Zaterdag 25 maart, 16.00 uur las ik voor tijdens Reuring, in café Koekenbier in Alkmaar.

 

Donderdag 23 februari, om 20.00 uur, vond bij Boekhandel van Rossum in Amsterdam de presentatie plaats van mijn bij Uitgeverij Van Oorschot verschenen debuutbundel Binnenplaats. Voordrachten van Willem Jan Otten, Edwin Fagel en Kees van Houte. Muziek: Boi Akih. Meer info hier.

2016

 

Zondag 16 oktober gaf ik een lezing en las ik gedichten in De Balie, Amsterdam, tijdens een avond over en met de Amerikaanse dichter Christian Wiman.

 

Zaterdag 30 juli las ik voor tijdens ‘De dood of de gladiolen’, een benefietfestival voor Café De Ruimte in Amsterdam Noord.

 

Zondag 24 juli las ik voor in de loofgangen bij het poëziefestival Dichters in de Prinsentuin in Groningen.

 

Zaterdag 23 juli las ik voor bij de presentatie van Oog Arm Geit, het chapbook van Gilles Boeuf. De presentatie vond plaats bij Stichting AB4 in Den Haag.

 

Woensdag 4 mei fungeerde ik als stemadviseur bij de U-Slam in Utrecht, in café De Bastaard.

 

Vrijdag 22 april interviewde ik Michael Muhammad Knight over zijn roman Taqwacore op het Internationaal Literatuurfestival Utrecht.

 

Woensdag 6 april interviewde ik bij Boekhandel van Rossum in Amsterdam Willem Jan Otten over zijn vertaling van My bright abyss van Christian Wiman. Mijn heldere afgrond verschijnt bij Uitgeverij Brandaan en wordt die avond gepresenteerd.

 

Zondag 20 maart las ik gedichten voor samen met Hélène Gélèns, Edwin Fagel, Marije Langelaar en Fernande de Korte bij de presentatie van de dichtbundel alles is een onderbreking van de lege ruimte van Estelle Boelsma.

 

Woensdag 16 maart vond de vierde editie plaats van Slow Poetry Sessions bij Boekhandel Kirchner in Amsterdam. Te gast: Lucas Hirsch.

Donderdag 28 januari las ik gedichten bij de Dichtersmarathon in Perdu, Amsterdam.

2015

 

Zondag 15 november las ik gedichten bij Salon op de Dijk, op diverse locaties in Schellingwoude. Van 14.00 uur tot 17.00 uur.

 

Zondag 22 november las ik voor bij Living-Room Poetry in café Stella by Starlight in Arnhem.

 

Vrijdag 2 oktober las ik gedichten op het literatuurfestival Read My World gedichten voor samen met de improgroep Boi Akih. Grote zaal, 21.00-21.30.

 

Zondag 21 juni las ik voor bij de tweede editie van Living-Room Poetry in café Stella by Starlight in Arnhem.

 

Zondag 14 juni las ik in het Amsterdamse Westerpark gedichten voor bij Juni Gedicht.

Zaterdag 23 mei las ik poëzie voor in Poëziecentrum in Gent, bij de Hommage aan Mark Insingel, op diens uitnodiging en ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag. Ik las werk van mijzelf en van Insingel.

 

Zondag 10 mei las ik voor uit de Ontmoetingen op papier tijdens een middag van Poëzie-entiteit Blauw getiteld ‘Dag van de Arbeid’, over het échte werk van schrijvers. De middag vindt plaats van 15.00 tot 17.30 in Café Averechts, Lijsterstraat 49, Utrecht.

Zondag 26 april las ik, samen met Maartje Smits en Thomas Möhlmann, poëzie voor bij Naakt in Noord in Café De Ruimte in Amsterdam Noord.

 

Dinsdag 10 maart interviewde ik in Boekhandel van Rossum samen met Dirk Alkemade A.N. Ryst (Daan Remmerts de Vries) over zijn weergaloze roman De Harpij.

 

Donderdag 5 maart interviewde ik samen met Frank Keizer de grote Amerikaanse dichter CAConrad over zijn leven en werk in Perdu in Amsterdam.

 

Woensdag 18 februari was ik te gast in De Balie bij Willem Jan Otten om in zijn programma ‘Cinema voor de vastentijd’ te spreken over Carlos Reygadas’ film Stellet Licht.

 

Vrijdag 6 februari gaf ik in Perdu in Amsterdam, tijdens een avond over wanhoop, een lezing over wanhoop in de poëzie van Charles Ducal en Morani Kornberg-Weiss.


2014

Zaterdagavond 6 december bezocht de Syrisch/Palestijnse dichter Ghayath Almadhoun het Amsterdamse Perdu, Kloveniersburgwal 86. Ik ging met hem in gesprek, en las poëzie.

 

Zondagavond 30 november, om 20.00 u., vond er in Perdu in Amsterdam een door Poetry International en Perdu georganiseerd eerbetoon plaats aan de dit jaar overleden dichter, schrijver en criticus Erik Menkveld. Een stoet aan dichters lezen een gedicht uit zijn oeuvre. Onder hen Willem Jan Otten, Neeltje Maria Min, Hélène Gelèns, Mustafa Stitou, Thomas Möhlmann, Willem Groenewegen, Erik Lindner, Henk van der Waal en ikzelf. Meer info hier.

 

Donderdagavond 13 november lees ik een avond lang gedichten bij een optreden van de band Boi Akih in De Roode Bioscoop in Amsterdam.

Vrijdagavond/-nacht 7 november lees ik nogmaals voor in Café De Ruimte in Amsterdam Noord. Ditmaal bij een programma rondom de New York School. Ik zal werk van Kenneth Koch brengen, Ton van ’t Hof brengt John Ashbery.

 

Vrijdagavond/-nacht 17 oktober lees ik met onder anderen Edwin Fagel voor in Café De Ruimte in Amsterdam Noord. Dit in het kader van de eerste aflevering van HOLST: music and poetry in the dead of night. Aanvang: 23.00. Zie ook: facebook.

 

Zondagmiddag 12 oktober lees ik met onder anderen Anne Becking, Hannah van Binsbergen, Laurens Ham en Mark Opfer-Ruting voor in het atelier van Elma van Haren, tijdens een salon getiteld Poëzie Pétillante. Aanvang 14.30. Toegang gratis. Adres: 2e Leeghwaterstraat 7L, Amsterdam.

bottom of page