top of page
  • Writer's pictureJoost Baars

Willie Arets' compositie 'smekende'

Begin dit jaar leverde ik, ver over de deadline, het gedicht in dat mij door dichter, componist, kunstenaar en programmeur Bas Geerts gevraagd was te schrijven voor het festival Musica Sacra Maastricht. Ik schreef het toen ik oververmoeid aan het raken was en het was het laatste dat ik maakte: daarna was het - tot vandaag aan toe - stil in mijn hoofd.


De bedoeling was dat iemand het op muziek zou zetten. Of het in elk geval als aanleiding zou nemen voor een compositie van nieuwe sacrale muziek. Die iemand werd Willie Arets, die 'smekende' componeerde, een stuk voor twee saxofoons en twee stemmen (een bariton en een sopraan). Afgelopen zaterdag heb ik op het festival 'smekende' voor het eerst gehoord. In de Basiliek van Sint Servaas werd hij door Caroline von Estorff (sopraan), Joshua Franken (bariton), Marta Yébenes Hidalgo (saxofoon) en Astrid Boekel (saxofoon) uitgevoerd.


Hier kun je het gedicht lezen, en luisteren naar een opname van de uitvoering. Die uitvoering was fantastisch, de opname is een beetje provisorisch (de stemmen vallen wat naar de achtergrond). Wil je het stuk écht goed horen, organiseer dan een uitvoering! De partituur is beschikbaar.
waarom wilt u mij smekende,

hier op de grond


aan de rand van uw woord,

brengt uw gebekerde


nee in mijn mond,


waarom ketent u mij,

waarom in dit ontbrekende,


niet in de wereld uw wezende

maar wat in het alles naar u toe bewegende


stekende blijft op mijn tong,

waarom dit bitter begon,


dit appèl

waarop u blijft rekenen,


speek ik u, visser van vrezenden,

van mijn verhemelte


weg op de tel

dat u beetheeft,


spiegelt dat spreeksel

mijn anti-peristaltisch weerstreven


te zijn naar uw beeld,

bevende


spijk in de grond,

buiten de rand van het oord


van het van mond-

vlees geledigde spreken


waarom kijkt u toch steeds

naar mij op


mij verstervend verbeeldende


of u gebroken het in gebreke

geblevene evenwel


levende, levende

wilt, u, mij, smekende28 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page